Новини‎ > ‎

Physics in advent 2021

публикувано 3.12.2021 г., 18:43 ч. от Todor Mishonov
Почитувани,

Ве известува дека Германското друштво на физичарите (DPG) и оваа година ќе организира пред Божиќен натпревар (Physics in advent 2021) за ученици, нивни наставници и секако сите кои сакаат да решаваат експериментални задачи по физика. Од 1 декември до 24 декември оваа година DPG ќе обавува по една експериментална задача/проблем секој ден во 5.00 часот и прашањата поврзани со тој експеримент може да се одговорат на веб страната до 23.00 истиот ден. Проблемите објавени во сабота и недела се одговараат до понеделник до 23.00. Освоените поени од поднесеното решение ќе ви бидат соопштени следниот ден во 8.00.

Значи секој ден од 1-ви до 24-ти декември ќе биде поставено видео клип од експеримент кој можете сами да го направите потоа. Потоа можете да одговорите на прашањата на веб-страницата и исто така да погледате видео од решението на прашањaта поставени од експериментот..

Тука е линкот од главната страна на натпреварот:


Важните информации (упатства за одговор, џокери и сл), како и листата што треба да имате за да го направите експериментот сами доколку сакате за секој ден (на пример за 4от експеримент ви требаат 50 домина), е дадена тука:


Кој може да учествува: 
1. Поединци ученици ако се регистрираат со домашна адреса
2.Наставниците можат да се регистрираат и да учествуваат како поединци но може да учествуваат како администратори (предводници на тимовите и нивните училишта. Со регистрирање на паралелка и/или училиште, паралелката/училиштето автоматски учествува во наградната игра за класни и училишни награди.
3. Сите други заинтересирани се добредојдени да земат учество и да се пријават како возрасни. Во оваа група нема награди.

ЗА ДА УЧЕСТВУВАТЕ потребно е да се регистрирате:


Подолу ви препорачувам да изгледате видео од наставници кои учествувале минатите години со свои ученици и нивните искуства.


На крај се надевам дека за многу ученици ќе биде интерено  24 дена да истражуваат и експериментираат и уште повеќе да ја засакаат физиката.
Поздрав, 
м-р Стојан Манолев
Comments